UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

pondelok 29. decembra 2014

Jednohubky na Silvestra - nátierky a peny



Na tieto jednohubky som pripravila syrovú a šunkovú penu, ale pridám aj niekoľko receptov na skvelé nátierky, ktoré odporúčam vyskúšať. Jednohubky zdobíme rôznou zeleninou alebo hocičím podľa chuti.



Syrová pena



100 g taveného syra

2 lyžice masla alebo smotanového pomazankového masla
2 lyžice kyslej smotany alebo majonézy
trocha bieleho korenia
trocha sušeného cesnaku



Rozmiešame si maslo, pridáme syr a zjemníme kyslou smotanou alebo majonézou a vyšľaháme na penu, ktorú natrieme na nakrájané asi 1 centimeter hrubé kolieska z bagety alebo rožkov.




Šunková pena




200 g šunky alebo šunkovej salámy

50-70 g masla alebo pochúťkového masla bez príchute
3 lyžice kyslej smotany alebo majonézy
1 menšia cibuľa
koreniny podľa chuti, čierne korenie, červená paprika, sušený cesnak, trocha provensalského korenia alebo sušenej bazalky



Šunku pokrájame na kocky a rozmixujeme ponorným mixerom, pridáme maslo, kyslú smotanu,nastrúhanú cibuľu, koreniny a poriadne vyšľaháme. Šunkovú penu natrieme na pokrájané bagetky alebo  ju dáme do vrecka na zdobenie a nastriekate na bagetky.




Cesnakovo-syrová nátierka



Trocha pikantná vďaka cesnaku, výborná k vínku na rôzne príležitosti




1 majolenka (250ml)
200g tvrdého syra
malá konzerva kukurice
4-5 strúčikov cesnaku



Tvrdý syr nahrubo nastrúhame. Pridáme majolenku, kukuricu a prelisovaný cesnak. Premiešame a natrieme na nakrájané asi 1 centimeter hrubé kolieska z bagety alebo rožkov.




Tuniaková nátierka



1 tuniak v plechovke 

3 vajcia uvarené na tvrdo
2 polievkové lyžice kečupu 
2 polievkové lyžice masla 
1 polievková lyžica horčice (ja dávam kremžsku)
1 nadrobno nastrúhaná menšia cibuľa



Vajíčka si uvaríme na tvrdo a pretlačíme si ich cez krájač, nastrúhame si nadrobno cibuľu, pridáme tuniaka, kečup, maslo a horčicu. Zamiešame a nátierka je hotová. Natierame na bagetu, rožky alebo hrianky.





Vajíčková nátierka 



4 vajíčka
5 trojuholníčkov mäkkého syra 
maslo - podľa chuti
1 lyžica majonézy
1 menšia cibuľa 
sterilizované uhorky
plnotučná horčica




Uvaríme vajíčka natvrdo, pretlačíme si ich cez krájač, do misky pridáme mäkký syr, maslo, majonézu, na jemno nakrájanú alebo nastrúhanú cibuľu a uhorku, pridáme horčicu podľa chuti,  aspoň jednu polievkovú lyžicu a všetko poriadne vymiešame. 




Francúzska nátierka s tuniakom



1 tuniak v oleji ,kúsky, nie drvený
2 vajíčka na tvrdo
150 g jemného tvarohu
1 lyžice horčice
najemno nastrúhaná cibuľka alebo posekaná pažítka
soľ podľa potreby
citrónová šťava 



Vajíčka postrúhame na jemno, pridáme tuniaka aj s olejom, tvaroh, horčicu, cibuľku alebo pažítku, dochutíme citrónovou šťavou  a pridáme soľ.

3 komentáre:

  1. Zajtra okrem 2 vsetky vyskusam. Dufam, ze budu mnamky 😊

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Syrová, cesnakovo-syrová a tunuaková pomazánka (nedávam vajíčka) sú u nás TOP :-) šunková je tiež skvelá :-) zaujímali by ma či robis aj avokadovu, pretože ja som ju robila raz a nejako mi to nechutilo, tak reku ci nejaký osvedčený recept nemáš 😃😄 keď bude po dobrej cene chcem vyskúšať, ďalšiu šancu dať tejto zelenine 😅😄

    www.sweet-ayka.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.