UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 13. februára 2015

Čokoládovo-banánová torta





Úžasná torta s veľmi jemnou a lahodnou plnkou, nenáročná na prípravu aj zdobenie, ktoré zvládne naozaj každý.



cesto: 



5 vajcia


250 g kryštálového cukru

1 dl vlažnej vody

1 dl oleja

270 g polohrubej múky

30 g kakaa

1  prášok do pečiva


Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. Cesto vylejeme do tortovej formy (26 cm) vystlanéj papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30-40 minút. 

---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.





plnka: 



3 vajcia


150 g kryštálového cukru


250 g  Hery alebo masla


3 rovné lyžice kakaa


1  malé smotanové salko v tube 75 g -  Condé, kupujem v Kauflande 



1 veľký banán



postup:



1. 

Do misy si dáme vajíčka cukor a kakao, premiešame asi minútu a ďalej to šľaháme nad parou do zhustnutia, kým sa nám cukor nerozpustí a začne to trocha hustnúť. Malo by to byť horúce, aby sa nám to pasterizovalo, aspoň na tých 80 °C.




2. 

Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, pridáme heru alebo maslo, ktorá musí mať tiež izbovú teplotu  a vyšľaháme. Nakoniec pridáme salko v tube, samozrejme tiež izbovej teploty a poriadne došľaháme.




3. 

Cesto si prekrojíme na polovicu a natrieme ho polovicou plnky. 



4. 

Banán si pokrájame na kolieska a pokvapkáme ho citrónovou šťavou, aby nám nezhnedol. Poukladáme ho na plnku, mierne vtlačíme do plnky, pridáme jednu lyžicu plnky a trocha zarovnáme. 

5. 

Prikryjeme druhou polovicou cesta, namastíme tortu zvyšnou plnkou po celom obvode a ozdobíme podľa vlastnej fantázie a chuti.

6. 

Nakoniec si vyšľaháme šľahačku a dozdobíme.


šľahačka



250 ml  33% smotany 


1 kopcovitá lyžica práškového cukru

1 stužovač do šľahačky


Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.





1 komentár:

  1. Perfektni,muj prvni dort a mam radost ze se povedl. Mela jsem strach z kremu,ze tam jsou vejce ale dopadlo to dobre a urcite ho zopakuji.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.