UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 4. septembra 2015

Krehký tvarohový koláč



Veľmi jemný, krehký, šťavnatý koláč, ktorým ja nikdy nepohrdnem, pretože je to môj úplný top zákusok a navyše je aj jednoduchý na prípravu.



Cesto:


1/2 kg polohrubej múky


200 g práškový cukor

1 Heru alebo maslo (250 g)

2 vajcia

1 prášok do pečiva

1 vanilkový cukor


1.

Z uvedených surovín spracujeme cesto.
                                   
2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech a na cesto rozotrieme tvarohovú plnku. Cesto si môžte rozvaľkať aj na podložke a potom ho preniesť na plech, ale ja to tak nerobím. Veľkosť plechu je 36x26 cm.

Tvarohová plnka:



750 g jemného hrudkovitého tvarohu


120 g práškového cukru

1 kyslá smotana (250ml)

1 žĺtok

Všetko spolu zmiešame.


3.
Druhú polovicu cesta si zabalíme do fólie a dáme do mrazničky (ešte si ho rozdelím na tri diely, skôr sa zamrazí a potom to aj rovnomernejšie nastrúham po tretinách na celú plochu)  aspoň na pol hodinu, aby sa nám potom dobré strúhalo na tvarohovú plnku. 
Po asi pol hodine zamrazenia, ho natrúhame hrubým strúhadlom na rozotretú tvarohovú plnku.
4.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 35-40 minút.


6 komentárov:

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.