štvrtok 27. apríla 2017

Veľkonočná hrudka




Veľkonočná hrudka alebo tzv. syrek, patrí k tradičným jedlám Veľkej noci a u nás je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočnej misy. 




potrebujeme:


20 vajcia

2 litre čerstvého mlieka

1 polievková lyžica morskej soli

1 čajová lyžička kryštálového cukru



postup:



1. 
Vajcia rozbijeme do misy a rozmixujeme ich ponorným mixérom. Precedíme ich cez jemné sitko, aby sme zachytili prípadne škrupinky.

2.
Do väčšieho hrnca dáme vodu a vložíme do neho menší hrniec s mliekom. Vody dáme len toľko, aby sa dotýkala dna menšieho hrnca. Rozmixované vajcika prilejeme do mlieka, pridáme soľ, cukor a za občasného miešania privedieme k varu.   (Keď voda začne vrieť, tak jej hladina trocha stúpne.)

3.
Keď sa vajcová zmes zohreje začne hustnúť a potom sa začnú vajcia zrážať, podobne ako keď sa robí praženica. Vareškou stláčame zmes pri okraji a ukáže sa nám žltá srvátka. Hotová je vtedy až sa srvátka sfarbí do biela.

4.
Do cedníka si preložíme gázu alebo bavlnenú plenu a opatrne zmes zlejeme. 





Uchopíme všetky rohy, zdvihneme gázu, mierne potrasieme, aby sa zmes pekne spojila a neostala vo vnútri voda. Vezmeme špagát a hrudku s gázou zviažeme, ale príliš nesťahujeme aby hrudka po odkvapkaní neostala suchá ale vláčna. 


5.
Necháme odkvapkať a studenú rozbalíme.



2 komentáre:

  1. uz som vyskusal zopar tvojich receptov ,,,fantazia teraz pojdem na tu hrudku ))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, tak to ma veľmi teší, nech vám chutí :)

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.